Niemiecka kuchnia i przysmaki

  • Podziel się na:
  • Dodaj do facebook.com
  • Dodaj do twitter.com
  • Dodaj do wykop.pl
  • Dodaj do gogole+
  • Dodaj do Linkedin
  • Dodaj do Pinterest

Kulinarna podróż po Niemczech

Niemiecka kuchnia

Poznaj smaki kuchni niemieckiej

Poznałaś przystojnego Niemca przez biuro matrymonialne Niemcy, Austria, Szwajcaria? Chcesz poznać niemiecką kuchnie i jej przysmaki, aby kulinarnie zaskoczyć swojego partnera znajomością niemieckich przepisów? Poznaj z nami niemieckie dania i potrawy. Zaimponuj swojemu wybrankowi znajomością niemieckiej kuchni i ... zakradnij się do jego serca przez ... żołądek. Wbrew obiegowym opiniom potrawy niemieckie są różnorodne i nie składają się wyłącznie z mięsa wieprzowego, kapusty i ziemniaków. Nie każdemu posiłkowi towarzyszy także piwo. Podczas wytwornej kolacji przy świecach, możecie prowadzić rozmówki o miłości po niemiecku.

Zwyczaje kulinarne Niemców

Zwyczaje kulinarne w Niemczech i kuchnia niemiecka jako taka różnią się od siebie w zależności od regionu. W zachodniej części kraju widoczny jest wyraźny wpływ Szwajcarii i Francji. Jada się tam dużo bogatych w witaminy warzyw, natomiast na południu preferowane są dość tłuste przysmaki. Na północy kraju prym wiodą dania z ryb i innych owoców morza z dodatkiem czosnku oraz ziela angielskiego. Dlatego przeprowadzka do Niemiec to z pewnością niebanalne doświadczenie także z punktu widzenia kuchni niemieckiej.

Weisswurst (biała kiełbasa) z dodatkiem musztardy (koniecznie słodkiej) i sprewaldzkie ogórki to specjalności Brandenburgii, natomiast Käsespatzle są typowym bawarskim daniem z makaronu, cebuli i sera żółtego. W berlińskich barach powszechnym daniem jest Eintopf, czyli bardzo pożywna i bogata w składniki gęsta zupa. Można tam także wypróbować Rostbratwurst (kiełbasę z rusztu) i Hackbraten (mięso mielone z dużą ilością czosnku). Niewątpliwie zwyczaje kulinarne w Niemczech są bardzo ciekawe i różnorodne.

Zagraniczne ofertz matrymonialne panów

Niemieckie potrawy regionalne

Poniżej prezentujemy kilka przepisów na ciekawe niemieckie dania. Wachlarz kulinarnych możliwości jest naprawdę szeroki! Wykorzystaj poniższe przepisy i rozkoszuj się niemiecką kuchnią wraz ze swoim partnerem. Niewątpliwie dostrzeże on Twoje zaangażowanie i starania oraz upewni w przekonaniu, iż Polki nie boją się eksperymentów i chętnie uczą się nowych rzeczy. Do dzieła! Przez żołądek do serca! Małżeństwa z obcokrajowcami potwierdzają tę staropolską maksymę.

GOLONKA Z KAPUSTĄ

Składniki:

2 średnie marchewki
4 cebule
sól
4 listki laurowe
10 owoców jałowca
4 goździki, łyżka ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
6 golonek
3 opakowania (po ok 850 ml) kapusty kiszonej
40 g sklarowanego masła
łyżka kminku
0,25 l soku jabłkowego

Przygotowanie:

Marchewki pokroić na kawałki, cebule na połówki. Marchewki, cebule, łyżkę soli, 2 listki laurowe, owoce jałowca, goździki, pieprz (ziarnisty) i kminek zagotować w dużym garnku w 5-6 litrach wody. Do wrzątku włożyć golonki i gotować 1,5 godziny pod przykryciem. Wyciągnąć golonki, odmierzyć 500 ml wywaru. 2 cebule obrać i pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę rozłożyć w natłuszczonej brytfance.

Sklarowane masło rozgrzać na dużej patelni. Obsmażać na nim golonki. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na kapustę. Na patelni, na której były obsmażane golonki obsmażyć cebulę, dodać 2 listki laurowe i kminek. Wlać 350 ml wywaru i sok jabłkowy. Całość wlać do brytfanki z kapustą i golonkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 1,5 godziny. W czasie pieczenia golonki obracać i skrapiać pozostałym wywarem. Przed podaniem doprawić kapustę solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 225 minut

Źródło informacji: www.interia.pl

SAŁATKA ZE SZPECLAMI

Składniki:

500 g szpecli
500 g pieczarek
250 g zielonej cebulki
200 g wędzonego boczku
10 łyżek oleju, 1/8 l octu winnego (białego)
pieprz
sól
200 ml bulionu
400 g sera Ementaler

Przygotowanie:

Szpecle wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane szpecle odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Pieczarki poprzekrawać na połówki lub pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i szpecle łożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, dodać cebulkę. Zalać bulionem i octem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 5 łyżek oleju. Powstałym sosem polać kluski i pieczarki, wymieszać i odstawić na godzinę, aby przeszło. Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem i octem.

Czas przygotowania: 50 minut

Źródło i
nformacji: www.interia.pl

WIEJSKIE BUŁECZKI

Składniki:

główka sałaty rzymskiej
500 g pomidorów
2-3 średniej wielkości cebule
2-3 łyżki mąki
sól
200 g śmietany
5 łyżek oleju
125 g słodkiej musztardy
1 łyżka ostrej musztardy
750 g Fleischkäse
10 kajzerek

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w plasterki. Cebulę obrać  i pokroić w cienkie plasterki i opanierować je w mące. Śmietanę, słodką i ostrą musztardę zmieszać i doprawić solą. Fleischkäse pokroić na 5 grubych plastrów i przekroić je na pół. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć plastry, a następnie zawinąć je w folię aluminiową i trzymać w cieple. 2 łyżki oleju wylać na patelnię i obsmażyć plasterki cebuli na chrupko. Bułeczki poprzekrawać. Spodnią część posmarować sosem śmietanowo-musztardowym. Nakładać: sałatę, pomidory plastry pieczeni, ponownie sos śmietanowo-musztardowy i plasterki cebuli. Przykryć drugą częścią bułeczki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 45 minut

Źródło
informacji: www.interia.pl

PIECZEŃ PO BAWARSKU Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

Składniki:


500 ml piwa jasnego
200 g mąki pszennej
liść laurowy
ziele angielskie
tymianek
czosnek
3 jajka
2 pory
2 cebule
3 marchewki
seler
natka pietruszki
smalec
1 kg schabu
1 kg ziemniaków
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mięso oprószyć przyprawami obsmażyć na smalcu. Następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojone warzywa. Do brytfanny natłuszczonej smalcem wrzucić warzywa, położyć pieczeń i przysypać resztą warzyw. Dodać piwo i upiec w temp 180 stopni C około 40 min.

Zrobić placki ziemniaczane:
Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Dodać mąkę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać zioła. Smażyć na smalcu.

Źródło: www.kuchniaplus.pl

NIEMIECKIE KIEŁBASKI Z JABŁKAMI Z CEBULĄ I KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

1-2 łyżki oleju roślinnego
12 niemieckich kiełbasek, różnych
1 duża biała cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 czerwone jabłka, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki cydru
450 g kiszonej kapusty
3 kiszone ogórki, pokrojone wzdłuż w ćwiartki, do podania
1 świeży ogórek, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż w ósemki, do podania
zestaw musztard, do podania

Przygotowanie:

Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o średnicy 30 cm i wlać 1 łyżkę oleju. Poprzekrawać kiełbaski wzdłuż na pół. Smażyć, aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygły. Włożyć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając drugą łyżkę oleju, i smażyć 3 minuty. Dodać jabłka, wymieszać i gotować, aż zmiękną, 6-7 minut. Wlać cydr i gotować 1 minutę. Dodać kiszoną kapustę i gotować, aż się zagrzeje, około 2 minut. Wyjąć kapustę z jabłkami i cebulą na ciepły półmisek, na wierzchu ułożyć kiełbaski. Podawać z ogórkami i musztardą.

Źródło: www.kuchniaplus.pl

Kilka pomysłów na dania rybne, jarskie i półmięsne

OPIEKANY ŚLEDŹ Z ZMIENNIAKAMI

Składniki:
1-2 łyżki oleju roślinnego
12 niemieckich kiełbasek, różnych
1 duża biała cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 czerwone jabłka, np. gala albo braeburn, ze skórką, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki cydru
450 g kiszonej kapusty
3 kiszone ogórki, pokrojone wzdłuż w ćwiartki, do podania
1 świeży ogórek, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż w ósemki, do podania
zestaw musztard, do podania

Przygotowanie:

Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o średnicy 30 cm i wlać 1 łyżkę oleju. Poprzekrawać kiełbaski wzdłuż na pół. Smażyć, aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygły. Włożyć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając drugą łyżkę oleju, i smażyć 3 minuty. Dodać jabłka, wymieszać i gotować, aż zmiękną, 6-7 minut. Wlać cydr i gotować 1 minutę. Dodać kiszoną kapustę i gotować, aż się zagrzeje, około 2 minut. Wyjąć kapustę z jabłkami i cebulą na ciepły półmisek, na wierzchu ułożyć kiełbaski. Podawać z ogórkami i musztardą.

Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”

FLĄDRA Z BOCZKIEM PO NIEMIECKU

Składniki:

4 flądry
125 g tłustego boczku
sól
sok z jednej cytryny
plastry cytryny
pietruszka

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie:

Fladry sprawić, umyć, naciąć z każdej strony ukośnie trzy razy, aż do szkieletu. Posolić, skropić obficie cytryną i odstawić na 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, wyłożyć nań ryby. Piec każdą stronę około 4 minut. Rybę obłożyć skwarkami, udekorować cytryną i pietruszką. Podawać. z ziemniakami z wody lub sałatką z ziemniaków.

Źródło: www.przepisy.net

Ciekawe pomysły na słodko

STOLLEN

Składniki:

1/2 szklanki (113 g) mleka
1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
4 łyżeczki (12 g) suszonych drożdży

Owoce:

1 szklanka (170 g) rodzynek (można zastąpić żurawinami kandyzowanymi - użyłam mieszanki sułtanek i żurawin)
1 szklanka (170 g) kandyzowanych owoców (dałam skórkę pomarańczową i wiśnie)
1/2 szklanki (110 g) rumu (brandy, koniaku...)
1 łyżka (15 ml) naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego

Ciasto:

2 1/4 szklanki (285 g) mąki pszennej1/2
1 łyżka (14 g) cukru (dałam 4 łyżki - 56 g)
3/4 łyżeczki soli (dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jajko
5 łyżek (75 g) masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki (56 g) wody lub mleka
1/2 szklanki (55 g) płatków migdałowych
50-70 g marcepana (pokrojonego w drobną kostkę lub startego na grubej tarce)
rozpuszczone masło (około 70 g - 1/3 kostki)
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę. Rodzynki i kandyzowane owoce wymieszać z alkoholem i ekstraktem pomarańczowym (cytrynowym). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę (można je macerować do 24 w lodówce). W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, cynamon i starte skórki z cytrusów. Dodać zaczyn, jajko, masło i wodę (mleko). Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) przez 2-4 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Dodać owoce wraz z alkoholem i połączyć je z ciastem przy pomocy dłoni lub miksera na wolnych obrotach (około 4 minut). Przełożyć ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nie musi podwajać swojej objętości. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonym mąką blacie na prostokąt (20x12 cm). Wierzch posypać marcepanem i płatkami migdałów. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Można również złożyć ciasto klasycznie jak typowe Stollen. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w cieple na godzinę. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość 1-11/2 razy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 stopni. Piec 40-50 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnobrązowy. Ciasto przełożyć na kratkę i posmarować roztopionym masłem i posypać obficie przez sitko cukrem pudrem. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy. Kroić po ostudzeniu.

Przepis Peter Reinhart z książki "The bread baker's apprentice"

STRUCLA Z MARCEPANEM

Składniki:

42 g świeżych drożdży,
50 g cukru,
100 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szczypta soli,
po szczypcie mielonego - cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i kolendry
2 jajka,
175 g masła,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
100 g blanszowanych migdałów,
200 g marcepanu

Dodatkowo:

75 masła, cukier puder

Sposób przygotowania:

Rodzynki, porzeczki i wiśnie zalać rumem i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc). Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Zamieszać widelcem i odstawić na 15 minut. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, przyprawy korzenne, jajka i stopione, ciepłe masło. Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i lśniące. Dodać posiekane skórki - pomarańczową i cytrynową, migdały i namoczone w rumie owoce. Jeszcze raz zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 30 x 25 cm), na środku umieścić uformowany w wałeczek długości ciasta marcepan i zawinąć wzdłuż dłuższego boku prostokąta tak, aby krawędzie ciasta nie zachodziły na siebie. Ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć ciasto, po czym zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni. Piec około 50 minut (do suchego patyczka). Stopić 75 g masła i posmarować nim kilka razy jeszcze ciepły Stollen. Posypać grubo cukrem pudrem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotową struclę szczelnie zawinąć i przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Źródło: www.przepisy.net


Singielki w Niemczech


Czytaj również:


 
Komentarze (1)

Niemiecka kuchnia i przysmaki  - dodaj komentarz
Ola; 2015-09-06 15:18:15 
Niemiecka kuchnia jest dość tłusta i ciężka. Posiłki są obfite, zakrapiane piwem. Mężczyznom może odpowiadać, ale Polce, która zwiąże się z Niemcem - niekoniecznie. Wiadomo, Panie liczą kalorie, a niemieckie potrawy są niestety kaloryczne. Warto więc i w tej kwestii się dogadać, aby nie było nieporozumień. Chociaż z drugiej strony każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, Niemcy bardzo szybko reagują na odkrycia w dziedzinie zdrowej żywności :)

Dołącz do nas!
* POLA OBOWIĄZKOWE
e-mail:*
hasło (min. 6 znaków):*
powtórz hasło:*
jestem:*
  kobietą piksel
  mężczyzną
data urodzenia:*
skąd znasz mydwoje.pl:
*Oświadczam, iż zapoznałem się z Regulaminem świadczenia usług oraz Polityką prywatności i je akceptuję.
*Zgoda na przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną (powiadomienia dzienne i natychmiastowe). Zgodę można wycofać w każdej chwili.
Wyrażam zgodę na Newsletter z ofertami matrymonialnymi i wydarzeniami dla singli.

lub zarejestruj się przez Facebooka
facebook register

Administratorem podanych danych osobowych jest: Katarzyna Bieber reprezentująca Serwis Doboru Partnerskiego z siedzibą przy ul. Domaniewskiej nr 37 lok. 2.43, Warszawa 02-672, NIP: 9511875187. Administrator wyznaczył IOD, jest nią Małgorzata Lewandowska, z którą kontakt jest pod adresem e-mail iod@mydwoje.pl. Kategorie danych jak: e-mail, data urodzenia, fotografia, wiek, zawód, miasto, charakterystyka, poglądy oraz dane dotyczące preferencji tzw. dane szczególnej kategorii zostają przekazane dobrowolnie w celu realizacji usługi i przesyłania oferty marketingowej zgodnie z Regulaminem Serwisu. Podstawa prawna: Serwis Internetowy przetwarza dane osobowe na podstawie wyrażonej zgody, jest to niezbędne do wykonania umowy, do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, na podstawie prawnie uzasadnionych interesów administratora i jest niezbędne do ochrony żywotnych interesów osoby, której danej dotyczą lub innej osoby fizycznej. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres obowiązywania Umowy lub wniesienia uzasadnionego sprzeciwu. Użytkownik ma prawo poprawiania danych, usuwania, ograniczenia przetwarzania a także wniesienia sprzeciwu, oraz przeniesienia ich do innego administratora. Podanie danych nie jest wymogiem ustawowym lecz umownym i jest dobrowolne jednak niezbędne do wypełnienia umowy. Dane będą wykorzystywane do automatycznego podejmowania decyzji w celu przygotowania wyboru ofert matrymonialnych dopasowanych do kandydata. Użytkownik ma prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego na adres Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w Polityce prywatności Serwisu.

Napisz lub zadzwoń do nas




Tel: (22) 201 25 89
w dni powszednie 11:00-16:00



Fax: (22) 201 25 87


MyDwoje - krok po kroku

powered by WEB interface
Serwis MyDwoje.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.   Akceptuję
zamknij