Niemiecka kuchnia i przysmaki

  • Podziel się na:
  • Dodaj do facebook.com
  • Dodaj do twitter.com
  • Dodaj do wykop.pl
  • Dodaj do gogole+
  • Dodaj do Linkedin
  • Dodaj do Pinterest

Kulinarna podróż po Niemczech

Niemiecka kuchnia

Poznaj smaki kuchni niemieckiej

Poznałaś przystojnego Niemca przez biuro matrymonialne Niemcy, Austria, Szwajcaria? Chcesz poznać niemiecką kuchnie i jej przysmaki, aby kulinarnie zaskoczyć swojego partnera znajomością niemieckich przepisów? Poznaj z nami niemieckie dania i potrawy. Zaimponuj swojemu wybrankowi znajomością niemieckiej kuchni i ... zakradnij się do jego serca przez ... żołądek. Wbrew obiegowym opiniom potrawy niemieckie są różnorodne i nie składają się wyłącznie z mięsa wieprzowego, kapusty i ziemniaków. Nie każdemu posiłkowi towarzyszy także piwo. Podczas wytwornej kolacji przy świecach, możecie prowadzić rozmówki o miłości po niemiecku.

Zwyczaje kulinarne Niemców

Zwyczaje kulinarne w Niemczech i kuchnia niemiecka jako taka różnią się od siebie w zależności od regionu. W zachodniej części kraju widoczny jest wyraźny wpływ Szwajcarii i Francji. Jada się tam dużo bogatych w witaminy warzyw, natomiast na południu preferowane są dość tłuste przysmaki. Na północy kraju prym wiodą dania z ryb i innych owoców morza z dodatkiem czosnku oraz ziela angielskiego. Dlatego przeprowadzka do Niemiec to z pewnością niebanalne doświadczenie także z punktu widzenia kuchni niemieckiej.

Weisswurst (biała kiełbasa) z dodatkiem musztardy (koniecznie słodkiej) i spreewaldzkie ogórki to specjalności Brandenburgii, natomiast Käsespatzle są typowym bawarskim daniem z makaronu, cebuli i sera żółtego. W berlińskich barach powszechnym daniem jest Eintopf, czyli bardzo pożywna i bogata w składniki gęsta zupa. Można tam także wypróbować Rostbratwurst (kiełbasę z rusztu) i Hackbraten (mięso mielone z dużą ilością czosnku). Niewątpliwie zwyczaje kulinarne w Niemczech są bardzo ciekawe i różnorodne.

Zagraniczne ofertz matrymonialne panów

Niemieckie potrawy regionalne

Poniżej prezentujemy kilka przepisów na ciekawe niemieckie dania. Wachlarz kulinarnych możliwości jest naprawdę szeroki! Wykorzystaj poniższe przepisy i rozkoszuj się niemiecką kuchnią wraz ze swoim partnerem. Niewątpliwie dostrzeże on Twoje zaangażowanie i starania oraz upewni w przekonaniu, iż Polki nie boją się eksperymentów i chętnie uczą się nowych rzeczy. Do dzieła! Przez żołądek do serca! Małżeństwa z obcokrajowcami potwierdzają tę staropolską maksymę.

GOLONKA Z KAPUSTĄ

Składniki:

2 średnie marchewki
4 cebule
sól
4 listki laurowe
10 owoców jałowca
4 goździki, łyżka ziaren pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
6 golonek
3 opakowania (po ok 850 ml) kapusty kiszonej
40 g sklarowanego masła
łyżka kminku
0,25 l soku jabłkowego

Przygotowanie:

Marchewki pokroić na kawałki, cebule na połówki. Marchewki, cebule, łyżkę soli, 2 listki laurowe, owoce jałowca, goździki, pieprz (ziarnisty) i kminek zagotować w dużym garnku w 5-6 litrach wody. Do wrzątku włożyć golonki i gotować 1,5 godziny pod przykryciem. Wyciągnąć golonki, odmierzyć 500 ml wywaru. 2 cebule obrać i pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę rozłożyć w natłuszczonej brytfance.

Sklarowane masło rozgrzać na dużej patelni. Obsmażać na nim golonki. Doprawić solą i pieprzem i wyłożyć na kapustę. Na patelni, na której były obsmażane golonki obsmażyć cebulę, dodać 2 listki laurowe i kminek. Wlać 350 ml wywaru i sok jabłkowy. Całość wlać do brytfanki z kapustą i golonkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 1,5 godziny. W czasie pieczenia golonki obracać i skrapiać pozostałym wywarem. Przed podaniem doprawić kapustę solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 225 minut

Źródło informacji: www.interia.pl

SAŁATKA ZE SZPECLAMI

Składniki:

500 g szpecli
500 g pieczarek
250 g zielonej cebulki
200 g wędzonego boczku
10 łyżek oleju, 1/8 l octu winnego (białego)
pieprz
sól
200 ml bulionu
400 g sera Ementaler

Przygotowanie:

Szpecle wrzucić do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowane szpecle odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Pieczarki poprzekrawać na połówki lub pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i szpecle łożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, dodać cebulkę. Zalać bulionem i octem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 5 łyżek oleju. Powstałym sosem polać kluski i pieczarki, wymieszać i odstawić na godzinę, aby przeszło. Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem i octem.

Czas przygotowania: 50 minut

Źródło informacji:
www.interia.pl

WIEJSKIE BUŁECZKI

Składniki:

główka sałaty rzymskiej
500 g pomidorów
2-3 średniej wielkości cebule
2-3 łyżki mąki
sól
200 g śmietany
5 łyżek oleju
125 g słodkiej musztardy
1 łyżka ostrej musztardy
750 g Fleischkäse
10 kajzerek

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w plasterki. Cebulę obrać  i pokroić w cienkie plasterki i opanierować je w mące. Śmietanę, słodką i ostrą musztardę zmieszać i doprawić solą. Fleischkäse pokroić na 5 grubych plastrów i przekroić je na pół. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć plastry, a następnie zawinąć je w folię aluminiową i trzymać w cieple. 2 łyżki oleju wylać na patelnię i obsmażyć plasterki cebuli na chrupko. Bułeczki poprzekrawać. Spodnią część posmarować sosem śmietanowo-musztardowym. Nakładać: sałatę, pomidory plastry pieczeni, ponownie sos śmietanowo-musztardowy i plasterki cebuli. Przykryć drugą częścią bułeczki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 45 minut

Źródło informacji:
www.interia.pl

PIECZEŃ PO BAWARSKU Z PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI

Składniki:


500 ml piwa jasnego
200 g mąki pszennej
liść laurowy
ziele angielskie
tymianek
czosnek
3 jajka
2 pory
2 cebule
3 marchewki
seler
natka pietruszki
smalec
1 kg schabu
1 kg ziemniaków
sól
pieprz

Przygotowanie:

Mięso oprószyć przyprawami obsmażyć na smalcu. Następnie na tej samej patelni usmażyć pokrojone warzywa. Do brytfanny natłuszczonej smalcem wrzucić warzywa, położyć pieczeń i przysypać resztą warzyw. Dodać piwo i upiec w temp 180 stopni C około 40 min.

Zrobić placki ziemniaczane:
Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Dodać mąkę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać zioła. Smażyć na smalcu.

Źródło: www.kuchniaplus.pl

NIEMIECKIE KIEŁBASKI Z JABŁKAMI Z CEBULĄ I KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki:

1-2 łyżki oleju roślinnego
12 niemieckich kiełbasek, różnych
1 duża biała cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 czerwone jabłka, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki cydru
450 g kiszonej kapusty
3 kiszone ogórki, pokrojone wzdłuż w ćwiartki, do podania
1 świeży ogórek, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż w ósemki, do podania
zestaw musztard, do podania

Przygotowanie:

Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o średnicy 30 cm i wlać 1 łyżkę oleju. Poprzekrawać kiełbaski wzdłuż na pół. Smażyć, aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygły. Włożyć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając drugą łyżkę oleju, i smażyć 3 minuty. Dodać jabłka, wymieszać i gotować, aż zmiękną, 6-7 minut. Wlać cydr i gotować 1 minutę. Dodać kiszoną kapustę i gotować, aż się zagrzeje, około 2 minut. Wyjąć kapustę z jabłkami i cebulą na ciepły półmisek, na wierzchu ułożyć kiełbaski. Podawać z ogórkami i musztardą.

Źródło: www.kuchniaplus.pl

Kilka pomysłów na dania rybne, jarskie i półmięsne

OPIEKANY ŚLEDŹ Z ZMIENNIAKAMI

Składniki:
1-2 łyżki oleju roślinnego
12 niemieckich kiełbasek, różnych
1 duża biała cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 czerwone jabłka, np. gala albo braeburn, ze skórką, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki cydru
450 g kiszonej kapusty
3 kiszone ogórki, pokrojone wzdłuż w ćwiartki, do podania
1 świeży ogórek, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż w ósemki, do podania
zestaw musztard, do podania

Przygotowanie:

Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o średnicy 30 cm i wlać 1 łyżkę oleju. Poprzekrawać kiełbaski wzdłuż na pół. Smażyć, aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygły. Włożyć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając drugą łyżkę oleju, i smażyć 3 minuty. Dodać jabłka, wymieszać i gotować, aż zmiękną, 6-7 minut. Wlać cydr i gotować 1 minutę. Dodać kiszoną kapustę i gotować, aż się zagrzeje, około 2 minut. Wyjąć kapustę z jabłkami i cebulą na ciepły półmisek, na wierzchu ułożyć kiełbaski. Podawać z ogórkami i musztardą.

Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”

FLĄDRA Z BOCZKIEM PO NIEMIECKU

Składniki:

4 flądry
125 g tłustego boczku
sól
sok z jednej cytryny
plastry cytryny
pietruszka

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie:

Fladry sprawić, umyć, naciąć z każdej strony ukośnie trzy razy, aż do szkieletu. Posolić, skropić obficie cytryną i odstawić na 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni, wyłożyć nań ryby. Piec każdą stronę około 4 minut. Rybę obłożyć skwarkami, udekorować cytryną i pietruszką. Podawać. z ziemniakami z wody lub sałatką z ziemniaków.

Źródło: www.przepisy.net

Ciekawe pomysły na słodko

STOLLEN

Składniki:

1/2 szklanki (113 g) mleka
1/2 szklanki (70 g) mąki pszennej
4 łyżeczki (12 g) suszonych drożdży

Owoce:

1 szklanka (170 g) rodzynek (można zastąpić żurawinami kandyzowanymi - użyłam mieszanki sułtanek i żurawin)
1 szklanka (170 g) kandyzowanych owoców (dałam skórkę pomarańczową i wiśnie)
1/2 szklanki (110 g) rumu (brandy, koniaku...)
1 łyżka (15 ml) naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego

Ciasto:

2 1/4 szklanki (285 g) mąki pszennej1/2
1 łyżka (14 g) cukru (dałam 4 łyżki - 56 g)
3/4 łyżeczki soli (dałam 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
1 duże jajko
5 łyżek (75 g) masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki (56 g) wody lub mleka
1/2 szklanki (55 g) płatków migdałowych
50-70 g marcepana (pokrojonego w drobną kostkę lub startego na grubej tarce)
rozpuszczone masło (około 70 g - 1/3 kostki)
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wymieszać z mąką. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę. Rodzynki i kandyzowane owoce wymieszać z alkoholem i ekstraktem pomarańczowym (cytrynowym). Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę (można je macerować do 24 w lodówce). W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól, cynamon i starte skórki z cytrusów. Dodać zaczyn, jajko, masło i wodę (mleko). Wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki) przez 2-4 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 minut. Dodać owoce wraz z alkoholem i połączyć je z ciastem przy pomocy dłoni lub miksera na wolnych obrotach (około 4 minut). Przełożyć ciasto do czystej miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto nie musi podwajać swojej objętości. Ciasto rozwałkować na dobrze oprószonym mąką blacie na prostokąt (20x12 cm). Wierzch posypać marcepanem i płatkami migdałów. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Można również złożyć ciasto klasycznie jak typowe Stollen. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w cieple na godzinę. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość 1-11/2 razy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90 stopni. Piec 40-50 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnobrązowy. Ciasto przełożyć na kratkę i posmarować roztopionym masłem i posypać obficie przez sitko cukrem pudrem. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy. Kroić po ostudzeniu.

Przepis Peter Reinhart z książki "The bread baker's apprentice"

STRUCLA Z MARCEPANEM

Składniki:

42 g świeżych drożdży,
50 g cukru,
100 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szczypta soli,
po szczypcie mielonego - cynamonu, kardamonu, imbiru, goździków i kolendry
2 jajka,
175 g masła,
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej,
100 g blanszowanych migdałów,
200 g marcepanu

Dodatkowo:

75 masła, cukier puder

Sposób przygotowania:

Rodzynki, porzeczki i wiśnie zalać rumem i moczyć kilka godzin (najlepiej całą noc). Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie w środku. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Zamieszać widelcem i odstawić na 15 minut. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, przyprawy korzenne, jajka i stopione, ciepłe masło. Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać do czasu, aż ciasto stanie się jednolite i lśniące. Dodać posiekane skórki - pomarańczową i cytrynową, migdały i namoczone w rumie owoce. Jeszcze raz zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 30 x 25 cm), na środku umieścić uformowany w wałeczek długości ciasta marcepan i zawinąć wzdłuż dłuższego boku prostokąta tak, aby krawędzie ciasta nie zachodziły na siebie. Ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 250 stopni, włożyć ciasto, po czym zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni. Piec około 50 minut (do suchego patyczka). Stopić 75 g masła i posmarować nim kilka razy jeszcze ciepły Stollen. Posypać grubo cukrem pudrem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotową struclę szczelnie zawinąć i przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Źródło: www.przepisy.net



oceń artykuł:
[ 5.8 / 6 z 4 oddanych głosów ]
 

Komentarze (1)


dodaj komentarz
dodaj komentarz
 Ola 2015-09-06 15:18:15 
Niemiecka kuchnia jest dość tłusta i ciężka. Posiłki są obfite, zakrapiane piwem. Mężczyznom może odpowiadać, ale Polce, która zwiąże się z Niemcem - niekoniecznie. Wiadomo, Panie liczą kalorie, a niemieckie potrawy są niestety kaloryczne. Warto więc i w tej kwestii się dogadać, aby nie było nieporozumień. Chociaż z drugiej strony każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, Niemcy bardzo szybko reagują na odkrycia w dziedzinie zdrowej żywności :)

Dołącz do nas!
* POLA OBOWIĄZKOWE
e-mail:*
hasło (min. 6 znaków):*
powtórz hasło:*
jestem:*
  kobietą piksel
  mężczyzną
data urodzenia:*
skąd znasz mydwoje.pl:
*Akceptuję Regulamin oraz Politykę prywatności Serwisu
Tak, chcę być informowany o w trendach i ofertach specjalnych dla Singli. Rezygnacja jest możliwa w każdej chwili.

lub zarejestruj się przez Facebooka
facebook register
Zadzwoń lub napisz do nas




tel: (22) 201 25 89
fax: (22) 201 25 87


codziennie 11.00 - 23.00
MyDwoje - krok po kroku

powered by WEB interface
Serwis MyDwoje.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.   Akceptuję
zamknij